Johannes Passion > Johann Sebastian Bach

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) biografie

De Duitse componist en organist Johann Sebastian Bach (1685-1750) werd geboren in Eisenach. Bach wordt door velen beschouwd als de grootste componist. Bach was de meester van de contrapunttechniek en zijn muziek behoort tot het hoogtepunt van de polifonische stijl van de Barok.

Familie Bach

Zijn eerste opleiding genoot Bach bij zijn vader, Johann Ambrosius. Na diens dood studeerde Bach bij zijn oudere broer, Johann Christoph, die organist was in Ohrdruf.

Lutherse kerk in Leipzig

Op vijftienjarige leeftijd werd Johann Sebastian Bach koorzanger in Luneburg en op zijn negentiende werd hij organist te Arnstadt. Bach bracht een groot deel van zijn werkzame leven door in een betrekking bij de Lutherse kerk in Leipzig. Niet alleen als organist, maar ook als muzikaal directeur. Veel van zijn composities hebben dan ook een religieuze achtergrond. Regelmatig ging Bach op tournee en vestigde hiermee zijn reputatie als beste organist van zijn tijd. Hij was in staat om elke muzieksoort en elke muzikale truc, die beschikbaar was in de Barok, te doorgronden en toe te passen binnen zijn composities.

Relaties

Johann Sebastian Bach trouwde twee keer en kreeg 21 kinderen, waarvan er tien op jonge leeftijd stierven. In 1707 trouwde hij met zijn eerste vrouw Maria Barbara Bach. Zij was een achternicht. Maria stierf in 1720 en twee jaar later huwde hij de sopraan Anna Magdalena Wilkens.

Blindheid

Aan het einde van zijn leven kreeg Johann Sebastian Bach last van blindheid. Hij stierf op 28 juli 1750, na een mislukte oogoperatie.

Nalatenschap

Johann Sebastian Bach liet meer dan 200 cantates, de Paas- en Kerst-oratoria en de Matthäus- en Johannes- Passionen na. Zijn orkestrale muziek bestaat onder meer uit zijn zes Brandenburgse concerten en werken voor piano en viool.

Johannes Passion

De Johannes Passion behoort tot de monumentaalste werken die Bach in zijn leven heeft gecomponeerd. Het stadsbestuur van Leipzig gaf hem de opdracht en op 7 april 1724, Karfreitag (Goede Vrijdag) klonk de passie voor het eerst in de Thomaskirche. Daarna heeft Bach de Johannes nog driemaal uitgevoerd.

In Nederland is het in veel plaatsen traditie om op Goede Vrijdag de Matthäus of de Johannes Passion uit te voeren. De Matthäus Passion is langer en beschouwelijker dan de Johannes. Deze laatste is dramatischer. Bach gebruikte voor de Johannes Passion het evangelie van Johannes. In dit evangelie gaat de zoon van God ten onder aan de krachten van de duisternis.

Deze strijd wordt emotievol bezongen door solisten en koor. In de Johannes Passion is Bachs inlevingsgevoel met wat Christus in zijn lijden en sterven voor de wereld onderging ten diepste mee te voelen. De muziek blijft na drie eeuwen nog steeds ontroeren.

Het is dan ook voor Het Kempisch Kamerkoor een eer om dit werk jaarlijks uit te mogen uitvoeren.

Zonnebloemconcert

Vrijdag 21 december van 13.30 tot 16.30

Eikenburg Eersel (besloten)

Johannes Passion, Gulpen

12 april 2019

De kaartverkoop hiervoor wordt t.z.t. bekend gemaakt.

Johannes Passion, Eersel

19 april 2019

De kaartverkoop is gestart via www.johannespassionbach.nl

Rabo Clubkascampagne

De Rabobank Clubkascampagne heeft voor de Stichting Passionele Projecten De Kempen het bedrag opgeleverd van € 122,50. Dit betekent dat voor de Stichting 35 stemmen zijn uitgebracht. Iedereen dank daarvoor!

Interview Norbert Kunst

Interessant interview met Norbert Kunst, leider van Concerto Barocco. Klik hier om het te lezen.

Concert Autumn Hymn 27 okt 2018