Johannes Passion algemeen

De Johannes Passion behoort tot de monumentaalste werken die Bach in zijn leven heeft gecomponeerd. Het stadsbestuur van Leipzig gaf hem de opdracht en op 7 april 1724, Karfreitag (Goede Vrijdag) klonk de passie voor het eerst in de Thomaskirche. Daarna heeft Bach de Johannes nog driemaal uitgevoerd.

In Nederland is het in veel plaatsen traditie om op Goede Vrijdag de Matthäus of de Johannes Passion uit te voeren. De Matthäus Passion is langer en beschouwelijker dan de Johannes. Deze laatste is dramatischer. Bach gebruikte voor de Johannes Passion het evangelie van Johannes. In dit evangelie gaat de zoon van God ten onder aan de krachten van de duisternis.

Deze strijd wordt emotievol bezongen door solisten en koor. In de Johannes Passion is Bachs inlevingsgevoel met wat Christus in zijn lijden en sterven voor de wereld onderging ten diepste mee te voelen. De muziek blijft na drie eeuwen nog steeds ontroeren.

Het is dan ook voor Het Kempisch Kamerkoor een eer om dit werk jaarlijks uit te mogen uitvoeren.

Luceat Eis van Gerben van der Veen

Datum: 27 oktober 2018

Locatie: Annetje van Puijenbroekkapel, C.C. Jan van Besouw, Thomas van Diessenstraat 1, Goirle

Interview Norbert Kunst

Interessant interview met Norbert Kunst, leider van Concerto Barocco. Klik hier om het te lezen.

Kick Off 19 jan

Vocale Lezing 27 febr

Bach aan Bed 13 mrt

Bach in Beeld 23 mrt